Schuitendiep 2 Groningen
di t/m vr 10-18 uur
za 10-17 uur
050 8511532

Accu keuze elektrische fiets

 

Kwaliteit accu's elektrische fietsen

Naast de keuze van de plek van de motor, is de capaciteit van de accu van een elektrische fiets ook zeer belangrijk. Aan de ene kant wilt u natuurlijk een mooie afstand kunnen fietsen zonder u zorgen te hoeven maken over de accu. Aan de andere kant is het ook zonde om te veel overcapaciteit te hebben. Zo'n 95% van alle nieuw verkochte elektrische fietsen zijn voorzien van Li-ion accu's. Deze accu's staan bekend om hun hoge capaciteit per kilo. Dit zorgt ervoor dat met deze accu's een veel hogere actieradius mogelijk is dan enkele jaren geleden met de toen gangbare NiMh en NiCd accu's. Li-ion is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal typen accu's waar het materiaal lithium in is verwerkt. De lithium-ion fiets accu bestaat uit een behuizing, een computer (BMS of Battery Management System genoemd) en de daadwerkelijke accu cellen. Dit zijn meestal de zogenoemde 18650 cellen welke qua vormgeving doen denken aan een standaard AA-batterij. Er zijn wereldwijd maar enkele fabrikanten van deze cellen. In een accu van merk A kunnen dus heel goed dezelfde cellen zitten als in de accu van merk B. Echter zit er wel kwaliteit verschil tussen deze cellen. Dit merkt u als consument niet meteen, maar de levensduur van goedkope accu's met C of D kwaliteit cellen is korter dan de levensduur van A-merk accu's met A-kwaliteit cellen. Qwic, maar ook Spiked Cycles en Brik maken gebruik van hoge kwaliteit cellen. Zie ook: http://www.qwic.nl/nl-NL/help-mij-kiezen/accukeuze-tot-220-km.html. De hele goedkope fietsen <1000 euro (welke u ook wel bij bouwmarkten en supermarkten vindt) zijn vaak wel voorzien van goedkopere cellen, simpelweg om de prijs te drukken.

Capaciteit accu's elektrische fietsen

Bij veel merken en types elektrische fietsen heeft u ook de keuze welke capaciteit accu u wilt. De meeste merken beginnen tegenwoordig rond de 300Wh en dan loopt het op. Qwic heeft intussen een accu ontwikkeld welke een capaciteit heeft van 735Wh! In de basis betekent meer capaciteit dat u op 1 volle lading verder kunt fietsen. Echter zit er net als bij auto's ook verschil in verbruik. Zo komt een fiets met een lichte achterwiel motor verder met een 375Wh accu dan een wat zwaardere midden-motor. Ook tussen de verschillende merken zitten verbruiks verschillen. De ene e-bike heeft een zuinigere motor dan de andere. Daarom wordt ook vaak gesproken over een actieradius.

De door de fabrikant opgegeven actieradius is meestal gebaseerd op een nieuwe accu bij 20 graden Celsius met een persoon van 80 kg op een vlakke weg zonder wind. Qwic voegt hier nog de ondersteuningsstand aan toe. Wanneer zij bij hun elektrische fietsen spreken over een actieradius van 55 tot 110 kilometer, bedoelen ze dat in de zwaarste ondersteuningsstand zo'n 55 kilometer gefietst kan worden en in de lichtste ondersteuningsstand zo'n 110 kilometer.

Zaken waar u bij uw keuze rekening mee zou moeten zijn natuurlijk het gebruik. Waar wilt u de elektrische fiets voor gaan gebruiken. Is dit alleen voor woon-werk verkeer en woont u bijvoorbeeld 10 kilometer van u werk, of is het voor recreatie en maakt u graag lange fietsritten van 100 kilometer of meer. In het eerste geval heeft u waarschijnlijk al voldoende aan de standaard meegeleverde accu. Hou hierbij echter nog wel rekening met de volgende factoren: In de winter is de capaciteit van de accu minder dan in de zomer. Een vuistregel is dat elke graad onder de 20 graden Celsius ongeveer 1 procent verlies is. Daarnaast wordt een lithium ion accu ook minder naarmate hij ouder wordt. (of deze nu wel of niet gebruikt wordt). 

Het is dus wel goed om een 40 tot 50% "overcapaciteit" te hebben in uw accu. Hierdoor bent u minder snel toe aan een nieuwe accu dan wanneer u meteen al op de grens zit.

 

.