Schuitendiep 2 Groningen
di t/m vr 10-17 uur
za 10-15 uur
050 8511532

Mag ik op de openbare weg?

Niet iedere step is goedgekeurd om mee op de openbare weg te mogen. Sterker nog, de meeste e-steps op Internet hebben niet deze Europese goedkeuring. Deze steps zijn bedoelt voor op eigen terrein. Campings vallen hier ook onder. Ook wij hebben enkele van deze elektrische steps in ons assortiment. Zo zijn de SXT1000 Turbo en SXT1000 XL ook niet geschikt voor de openbare weg, maar juist zéér geschikt om over de campings te rijden, of te gebruiken op grote bedrijven terreinen of op boerderijen. Het feit dat deze 2 steps niet hoeven te voldoen aan de Europese eisen geeft als groot voordeel dat ze krachtiger en sneller zijn (tot 38kmu), maar ook dat ze wat voordeliger in prijs zijn dan de goedgekeurde modellen.

De SXT500 EEC, de Veeley, de Stigo en de SitGo elektrische loopfiets zijn juist wèl goedgekeurd voor op de openbare weg. Deze e-steps voldoen aan de (veiligheids)eisen van de Europese Unie. Aspecten hiervan zijn bijvoorbeeld reflectoren, spiegels, een kilometerteller en een veiligheid in de standaard zodat u niet weg kan rijden met de standaard nog uit. Tevens is de snelheid beperkt tot (afhankelijk van het model) rond de 25 km/u.

Wel is het zo dat de step voorzien moet zijn van een kenteken en kentekenplaat alvorens men er de weg mee op mag. De elektrische step is officieel een snorfiets en wordt voorzien van een blauwe kentekenplaat. U dient zich dan ook te houden aan de regels die voor fietsen gelden. U kunt dus gewoon gebruik maken van de fietspaden.

Voor de SitGo geldt dat deze valt onder de catergorie hulpmiddelen waar ook de scootmobiel onder valt. De Sitgo moet dan ook verzekerd worden als scootmobiel. Een voordeel hiervan is dat de SitGo ook is toegestaan in wandelgebieden. Ook de SXT500 EEC kan wanneer de situatie daar om vraagt als hulpmiddel worden ingezet. In dat geval wordt er geen kenteken aangevraagd, maar wordt de e-step ook verzekerd alszijnde scootmobiel / hulpmiddel. Ook dan is de SXT toegestaan binnen de wandelgebieden.