Schuitendiep 2 Groningen
di t/m vr 10-18 uur
za 10-17 uur
050 8511532

Waarom kiezen voor een middenmotor bij een elektrische fiets?

Als er wordt gekeken naar motoren voor de elektrische fiets, dan is de middenmotor veruit het populairst. Deze motor geeft namelijk meer ondersteuning en creëert een fijnere fietservaring. Echter kent de motor ook enkele nadelen, zo is deze bijvoorbeeld storingsgevoeliger dan voor- en achtermotoren. Op deze pagina gaan we de middenmotor behandelen, benieuwd waarom u deze wel of niet zou moeten aanschaffen? U leest het hier.

Kiezen voor een elektrische fiets met middenmotor

Veel merken gebruiken tegenwoordig enkel de middenmotor bij de productie van hun fietsen. Deze motoren zijn duurder. Mocht u een betrouwbare elektrische fiets in een lagere prijsklasse zoeken, dan kunt u beter kiezen voor een fiets met een voorwielmotor. Qwic maakt voor haar e-bikes met middenmotor gebruik van het systeem van Bafang in hun Trend en Premium serie en van Brose in de Premium en Performance serie. Ook Spiked Cycles maakt gebruik van deze Brose motor. Beide motoren zijn zeer krachtig, maar ook zeer stil en trillingsvrij.

Voordelen

Het kiezen voor een e-bike met middenmotor is zeker aan te raden. Het grootste voordeel van deze motor is dat deze niet het wiel aandrijft, maar de pedalen. Dit optimaliseert de trapervaring en wordt door veel mensen als zeer comfortabel ervaren. Bij het fietsen op een e-bike met voorwiel- of achterwielmotor kunt u het gevoel hebben dat de fiets u vooruit duwt. Bij een middenmotor is dit gevoel natuurlijker vanuit de trapbeweging.

Een ander voordeel van elektrische fietsen met een middenmotor is dat deze een lager zwaartepunt hebben en dat de banden gemakkelijker te plakken en te vervangen zijn. Dit kan bij een voorwiel- of een achterwielmotor soms voor problemen zorgen.

Er wordt het vaakst voor een e-bike met zo'n soort motor gekozen omdat deze een fijnere fietservaring bieden en de motor op een gemakkelijke en mooie plek is gemonteerd op de fiets.

Nadelen

Een nadeel van de e-bike met middenmotor is de kracht op de ketting, dit kan storingsgevoelig zijn. Dit komt omdat de kracht op de ketting een schade aan de versnellingssystemen kan veroorzaken. Wat niet snel gebeurt bij een elektrische fiets met bij een achter- of voorwielmotor. Overigens heeft Qwic dit opgelost door op het moment van schakelen de ondersteuning kort te onderbreken doormiddel van een schakelsensor.

Voor vele mensen met een elektrische fiets is het geluid van deze motor een groot nadeel. Dit geluid wordt veroorzaakt door de tandwielen in de motor. Deze tandwielen zetten het hoge toerental om in een lagere dat beter aansluit bij het trapritme van de fietser. Overigens zijn de middenmotoren welke Qwic en Spiked Cycles gebruiken (Bafang en Brose) juist zeer stil, zelfs stiller dan sommige voorwielmotoren, waardoor het geluidsprobleem intussen ook alweer wat achterhaald is.

Aanschaffen e-bike met middenmotor

De oudere modellen van elektrische fietsen met een middenmotor kunnen nog trillingen op de pedalen veroorzaken. Hier is de laatste tijd veel aan gesleuteld door de merken. Bekijk dus goed voor een aanschaf van een e-bike de verschillende motoren bij de fietsen. Een nieuwere motor kan duurder zijn, maar veroorzaakt wel minder trillingen en is minder storingsgevoelig.

Tip: Maak een lange proefrit voor je een e-bike aanschaft, hierbij moet u letten op de energie-inhoud van de accu, de ondersteuning van de fiets en of de motor krachtig genoeg is.

Qwic BAFANG MIDDENMOTOR

De zeer krachtige middenmotor levert een koppel van liefst 80 Nm en zorgt in combinatie met het overzichtelijke display in het midden van het stuur voor perfect rijcomfort.

Dankzij de schakelsensor is het eenvoudig en soepel schakelen. Daarnaast zorgt dit voor een langere levensduur van de versnellingsnaaf. Dankzij de middenpositie van de motor laag bij de trapas wordt het gewicht van de fiets perfect verdeeld en stuurt vrij van weerstand.

De motor kent een ideale combinatie van kracht, efficiëntie en geleidelijke ondersteuning. Dit resulteert in het heerlijke ‘altijd-windmee’ gevoel.

Deze Bafang middenmotor is verkrijgbaar bij de: Trend MN7.2Trend MN7.2 HS11 en Premium MN8

Informatie over de voorwiel- en achterwielmotor?

Wilt u meer informatie over de andere motoren of de gegevens op een rijtje? Hier vindt u informatie over de voorwielmotor en de achterwielmotor.

Bron: http://www.anwb.nl/fietsen/elektrische-fietsen/aankooptips/middenmotor